Mobirise

Krune i mostovi

Krune i mostovi predstavljaju fiksne nadoknade koje se cementiraju na zube. Osnovu čini legura metala koja je obložena keramikom. To daje nadoknadi veliku otpornost i odličnu estetiku. Kod devitalizovanih zuba (kod kojih je izvađen živac) izrađuje se livena nadogradnja, koja će mu dati ulogu zuba nosača krune ili mosta. Cirkularnim mostom se nadoknađuje ceo zubni niz u jednoj vilici.

Mobirise

Bezmetalna keramika

Bezmetalne nadoknade su cele od keramike. U poslednje vreme su veoma popularne u svetu zato što se njima postiže najviši stepen estetike, efekat prirodnog zuba. Cirkonijum keramika se pokazala kao vrlo otporna i postojana u ustima, u kojima ne izaziva alergijske reakcije. 

Mobirise

Totalne i parcijalne proteze

Proteze predstavljaju mobilne nadoknade koje su indikovane kod pacijenata koji su izgubili sve ili veći broj zuba. Totalne proteze se izrađuju od akrilata, dok parcijalne mogu biti akrilatne ili skeletirane, sa metalnom osnovom. Takođe, skeletirane proteze mogu biti kombinovane sa fiksnim radovima (mostovima), što pruža dodatnu komfornost pacijentu.

Mobirise

Implantologija

Kod nedostatka jednog ili više zuba moguće je ugraditi titanijumski šraf (implant) u kost. On predstavlja zamenu za koren zuba ili zub nosač kada je u pitanju most. Prednost implantata je u tome što nije potrebno brusiti okolne zdrave zube. Pri nedostatku celog zubnog niza, ugrađuju se minimum četiri implantata. Nakon prihvatanja i vezivanja implantata za kost radi se protetska nadoknada na implantima kao nosačima.

Mobirise

Oralna hirurgija

Pored rutinskog vađenja zuba i lečenja dentogenih infekcija, u našoj ordinaciji se mogu hirurški ukloniti impaktirani umnjaci i očnjaci, ciste (cistektomija) i inficirani vrh korena zuba (apikotomija). Ponekad je potrebno izvršiti korekciju mekog i koštanog tkiva za prihvatanje protetskog rada (nivelacija grebena, frenektomija, ...). Sve oralno-hirurške intervencije vrše se bezbolno, u lokalnoj anesteziji.

Mobirise

Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem položaja i odnosa zuba i vilica, kao i međusobnog odnosa gornje i donje vilice. Kod odraslih osoba koje imaju sve stalne zube terapija se može sprovoditi fiksnim aparatima.

Mobirise

Preventivna i dečija stomatologija

Redovno i pravilno pranje zuba je osnovni recept za sprečavanje oboljenja. Ali, i pored toga, kod velikog broja pacijenata zubni kamenac predstavlja problem zbog kojeg se ne mogu pravilno oprati zubi. Uklanjanje zubnog kamenca, mašinsko pranje zuba i poliranje, kao i zalivanje fisura na bočnim zubima kod dece predstavljaju metode prevencije karijesa i parodontopatije.

Mobirise

Bolesti zuba i Endodoncija

Karijes je najčešći razlog zbog koga se pacijenti obraćaju stomatologu. Vrlo često karijes može razoriti puno zubnog tkiva pre nego što se javi bol. Zbog toga je savet stomatologa da redovne kontrole usta i zuba budu bar na 6 meseci, ako ne i češće. Ukoliko se infekcija proširi na zubnu pulpu, neophodno je lečiti kanal korena zuba (endodoncija). Kada se zub izleči, moguće je postaviti amalgamski ili kompozitni ispun.

Mobirise

Kompozitni ispuni

Razvoj kompozitnih materijala omogućio je da se ”bele plombe” mogu postaviti kako na prednje, tako i na bočne zube. Standardni amalgamski ispuni se danas koriste samo u posebnim indikacijama, tako da mnogi pacijenti zamenjuju stare plombe novim, estetskim, kompozitnim ispunima u boji zuba.

Mobirise

Beljenje zuba

Beljenje predstavlja hemijsku reakciju oksidacije spoljašnje površine zuba uz pomoć proizvoda na bazi vodonik ili karbamid peroksida. Veće koncentracije se koriste za ambulantno, a niže za kućno beljenje zuba.

© Copyright 2019 Dental B - All Rights Reserved

Built with Mobirise website templates